Medium ········· Mixed media
Docent ········· Arthur, Seda, Peter
Vak······ Design Projects


OVERBOOKED

            Toeristen, dat zijn de anderen. Dat zijn de mensen die ons voor de voeten lopen, de lallende dronkenlappen die in bakfietsen kotsen en de wannabe fotografen die nietsvermoedend op het fietspad staan voor het perfecte plaatje. Uit volle borst schreeuwen wij dat we anders zijn dan deze zogeheten ‘mensen’. Maar een massatoerist? Misschien is het beseffen wel het probleem onder ons.
            Populaire steden worden overspoeld door grote hoeveelheden toeristen en dagjesmensen. Inwoners ervaren dit steeds meer als een sociale druk. Steden veranderen langzaam in façades en naderen de culturele dood, die wij maar al te graag vastleggen voor een instagrammable foto #whitlocals. De massatoerist is fysiek en visueel vervuilend, waar de rolkoffer gaat verandert het landschap. Te veel is nooit goed.


           
            Overbooked gaat over de fysieke en visuele vervuiling door de massatoerist. Veel buitenlandse trekpleisters zijn niet berekend op een gigantische instroom toeristen. Culturele voorzieningen raken overvol. Dit heeft lange wachttijden, gebruikssporen, verdoezeld uitzicht en overvolle infrastructuren tot gevolg. In Overbooked ervaart de bezoeker, ofwel toerist, de hinder van zijn eigen keuze om er samen op uit te trekken. Het aantal toeristen dat de expositieruimte tegelijkertijd betreed staat namelijk verbonden aan het aantal werken die te zien zijn. Zo is er een directe interactie tussen bezoeker en expositie. Oorzaak en gevolg.


Magazine voorstel Maria


Verder voorstel


We voeren dit door tot een corona-proof concept: We maken een magazine! Hoe dan? We gaan door met het kernconcept van de expositie: meer mensen = minder zien.  Zie het magazine als een toeristische bestemming die je kan boeken. We voeren een campagne om het magazine te promoten: We gaan uit van 300 aanmeldingen. Toch drukken we ons boek maar in een oplage van 70. De oplages worden verdeeld over 300, en zijn dus niet compleet. Als gevolg van de massale aanmeldingen, ziet de bezoeker dus alsnog niet al het werk.


Proces overbooked


Eigen proces
Overbooked AG Pitch


Semester 2 werkschouw, Maria Serberie